Monumentenbezit bestaat 10 jaar!

26 juni, 2024
Null

Null

Hoera, Monumentenbezit bestaat statutair 10 jaar! In 2014 werden we opgericht met maar één doel: het instandhouden van historisch waardevolle bouwwerken. Dat doen we door deze te verwerven, te restaureren, te verhuren en eventueel te zorgen voor een nieuwe impuls via herbestemming.

0
Monumenten
0
Collega’s in ons team
0
Restauratieprojecten

In 2016 stootte het Rijk 29 monumenten af die via de Nationale Monumentenorganisatie werden ondergebracht bij ons. Dat gaf het echte startsein voor ons werk als erfgoedorganisatie. Van herbestemming tot onderzoek, en van een verduurzaming tot het realiseren van een bezoekerscentrum. We delen een greep uit alle bijzondere momenten van de afgelopen tien jaar.

Door de jaren heen is Monumentenbezit gegroeid van een kleine stichting naar een landelijk begrip. Mark van den Bos, directeur-bestuurder: “We zijn begonnen met slechts een laptop en een telefoon. En als je dan nu ziet waar we nu staan als organisatie, dan ben ik daar ontzettend trots op. Wat ik mooi vind om te zien, is dat het belang van het monument voor ons altijd de basis is geweest. We zijn en blijven een vangnet voor monumenten, ook wanneer ze moeilijk te exploiteren zijn.”

Hoewel Monumentenbezit begon als een vangnet puur voor het gebouwde deel, krijgen we steeds vaker de vraag of we ook kunnen ondersteunen bij de openstelling van een monument. Onze expertise is dus aan het verbreden en ons team groeit om zo ondersteunend te kunnen zijn voor anderen. Maar een succesvolle exploitatie doen we nooit alleen! Dat betekent voor ons altijd een samenwerking met lokale partijen. Mark: “We zijn dit jaar gestart met een pilotfase, waarbij we met een aantal monumenten kijken hoe we de krachten beter kunnen bundelen en het monument toekomstbestendiger maken. Het gaat om het zelf exploiteren van de monumenten: Kasteel Radboud, de Ruïne van Nuwendoorn, Kasteel Slangenburg en Buitenplaats Trompenburgh.”

Ook op andere vlakken blijft Monumentenbezit zich ontwikkelen. Sinds 2022 hebben we de POM-status en we zijn sinds 2023 aangesloten bij een internationale erfgoedorganisatie (INTO). “We willen graag onze kennis delen met partijen uit de sector. Zeker gezien er nog veel meer mooie projecten in de pijplijn zitten. Zoals het herbestemmen, restaureren en opstellen van het Gotisch Huis en Buitenplaats Trompenburgh – om maar wat te noemen. Met de opening van Trompenburgh en de groei van onze organisatie is een nieuw kantoor nodig. De komende tien jaar gaan we dus spenderen op een nieuwe plek. Een mooi vooruitzicht, ik heb er zin in!”

Win-actie

Vier je ons jubileum ook mee? Stuur ons jouw mooiste foto van een van onze monumenten, gemaakt in de afgelopen 10 jaar. We verzamelen alle inzendingen en kiezen daaruit de beste foto.

Hoe mee te doen? En wat te winnen?

  • Stuur je foto in vóór 1 september via communicatie@monumentenbezit.nl – en vermeld in je mail welk monument jij zou willen bezoeken;
  • Onze collega’s Roos, Agnes, Merle en Emma kiezen daarna samen een winnaar;
  • De winnaar wordt in het najaar rondgeleid, eventueel met extra gast, bij een monument van Monumentenbezit naar keuze!

We delen de komende maanden een aantal mooie beelden die worden ingezonden, met je inzending geef je toestemming om het beeld te delen via onze social media.

Nieuws

  • Researchers in Residence

    10 september 2024

  • Kennisdeling vesting Naarden

    26 augustus 2024

  • Open Monumentendag 2024

    23 augustus 2024