Groenbeheer, vesting Naarden

Projectleider aan het woord:

“Zoeken naar een evenwicht tussen ecologisch belang en beleving van de militaire historie”

Werkzaamheden aan het groen op en om de Vestingwerken van Naarden gebeuren het gehele jaar door. Met dit uitgangspunt voor het groenonderhoud is het dan ook niet vreemd dat er vrijwel elke week iets gebeurt. De meeste tijd wordt besteed aan het maaien van het gras. Het maaiseizoen begint ongeveer in april en loopt tot oktober. In deze periode wordt het gras een aantal keer gemaaid. Met Hoveniersbedrijf en groenerfgoed specialist Debie&Verkuijl zijn wij op zoek gegaan naar de meest veilige en efficiënte manier van maaien. Daarbij is ook rekening gehouden met het zoveel als mogelijk voorkomen van schade aan de Vesting. 

Voor de steile taluds op de bastions wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde spider. Dit is een radiografisch bestuurbare cirkelmaaier die ook bij hoog gras een goed maaibeeld geeft. Door het gebruik van een lier kan deze machine tot 55 graden steil maaien. 

Het overige maaiwerk op de bastions wordt uitgevoerd met een skeltermaaier of met een trekker met (verstek) klepelmaaier. Een ruw terrein skeltermaaier kan vrij steil maaien en ook prima hoog gras maaien. 

Als tractor wordt er gewerkt met een smalspoortractor met brede gazonbanden. Door de brede banden is de gronddruk laag en daarmee wordt voorkomen dat er sporen ontstaan in de gronddekking.

Klik hier voor meer informatie over de vesting Naarden.

Jeroen van der Werf

Projectleider