Onderhoud van Gevangenpoort en Museumhuis Doorn

22 mei, 2024

Monumentenbezit gaat aan de slag met het strategisch beheer en de coördinatie van het meerjaren-onderhoud voor de Gevangenpoort in Den Haag en Museum Huis Doorn in Doorn. Samen met Menno Tillema, erfgoedprofessional, zijn we een samenwerking aangegaan met het Haags Historisch Museum en Museumhuis Doorn.

De Gevangenpoort en Museumhuis Doorn zijn twee bijzondere monumenten die museaal worden opengesteld voor het publiek. Hoe werk je aan onderhoud en organiseer je het beheer goed in wanneer er bezoekers rondlopen? Daar zijn wij ervaren mee. Veel van onze monumenten zijn namelijk toegankelijk voor het publiek. 


Instandhouden en verduurzamen

De twee gebouwen delen verhalen uit onze geschiedenis. Om die te kunnen blijven vertellen, is structureel onderhoud nodig. Monumentenbezit adviseren daarom op het strategisch beheer van de monumenten en coördineren het meerjaren onderhoud. Per monument stellen we een onderhoudsvisie en -plan op. Voor het interieur werken we samen met andere partijen. Zo doet bureau STIEL het interieur voor het hoofdgebouw van Huis Doorn. Uiteraard stemmen we af welke onderhoudswerkzaamheden er gecombineerd kunnen worden.

We kijken naar de lange termijn en bekijken wat strategisch goede keuzes zijn voor beheer en onderhoud. Efficiënt en effectief, dat zijn onze pijlers. Daarbij houden we rekening met het feit dat dit monument beschikbaar is voor mens en maatschappij, daarom is het van wezenlijk belang dat je het onderhoud op een juiste manier plant en uitvoert. We kijken gelijk ook naar de uitdaging van deze tijd: het verduurzamen van de monumentale gebouwen. Ook op dat gebied zijn we ervaren met het vinden van de juiste toepassingen voor elke plek.

Een plan maken

Menno Tillema, erfgoedspecialist, is voor Monumentenbezit hier aan de slag gegaan. Hij vertelt over de opdrachten: “Waar voorheen het onderhoud werd gedaan door het Rijksvastgoedbedrijf, gaan musea nu zelf – met een budget vanuit het Rijk – aan de slag. Het lastige is dat musea vaak niet over de expertise of mankracht beschikken. Daarom hebben zij contact met Monumentenbezit opgenomen, die vervolgens mij heeft ingeschakeld. Over een paar maanden hebben wij een meerjarenonderhoudsplan opgesteld per monument. Dat gaat ons een goed beeld geven van wat wanneer nodig is en wat prioriteit krijgt. We werken per locatie samen met diverse partijen aan de restauratie- en verduurzamingswerkzaamheden. De plannen worden daarmee in overleg afgestemd. Ondertussen zetten we al opdrachten uit voor het reguliere onderhoud, zoals schilderwerk.”

Traineeprogramma

Het uitvoeren van het onderhoud wordt onderdeel van het bouwkundige traineeprogramma van Monumentenbezit. Als trainee bouw je een eigen netwerk op, via ons maar ook bij onze collega organisaties. Trainees komen op de mooiste plekken te werken. We hebben een diverse portefeuille, met meerdere top-100 monumenten. Zo kunnen ze aan de slag met de restauratie van Kasteel Slangenburg of Buitenplaats Trompenburgh. Gezien ons internationale netwerk en samenwerking met Stichting Cocari II op Bonaire en Stichting Monumentenzorg Curaçao, is het ook mogelijk om deels op de Caribische eilanden te werken aan projecten.

Werkzaamheden

Partners

Periode

Media

Lees ook over onze andere projecten