Groenbeheer vesting Naarden

7 augustus, 2021

Werkzaamheden aan het groen op en om de Vestingwerken van Naarden gebeuren het gehele jaar door. Met zoveel groen op de vestingwerken is het niet verbazend dat de meeste tijd besteed wordt aan het maaien van het gras. Omdat het gras over kazematten, bastionnen en ravelijnen groeit, gaat het niet om een vlak stuk land. Dat brengt de nodige uitdaging voor het maaien met zich mee. Het maaiseizoen begint ongeveer in april en loopt tot oktober. In deze periode wordt het gras een aantal keer gemaaid. Met Hoveniersbedrijf en groenerfgoedspecialist Debie&Verkuijl zijn wij op zoek gegaan naar de meest veilige en efficiënte manier van maaien.

Maaien op een steile ondergrond  

We werken aan het groenbeheer van de Naarden Vesting. Voor de steile taluds op de bastions wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde spider. Dit is een radiografisch bestuurbare cirkelmaaier die ook bij hoog gras een goed maaibeeld geeft. Door het gebruik van een lier kan deze machine tot een hoek van 55 graden maaien zonder om te vallen.

Werkzaamheden

Onderhoud groen

Partners

Debie & Verkuijl

Periode

Doorlopend

Media

Video over het onderhoud van de vestingwerken van Naarden

Het overige maaiwerk op de bastions wordt uitgevoerd met een skeltermaaier of door een tractor met (verstek) klepelmaaier. Een skeltermaaier voor ruw terrein kan vrij steil maaien en ook heel goed hoog grasmaaien. De tractor waarmee gewerkt wordt, is een smalspoortractor met brede gazonbanden. Door de brede banden is de gronddruk laag en daarmee wordt voorkomen dat er sporen ontstaan in de gronddekking.  

Wil je meer weten over de vestingwerken van Naarden? Bekijk dan de monumentenpagina. 

Lees ook over onze andere projecten