Ornament Utrechtse Poort

26 januari, 2023
"Het project is van belang voor Monumentenbezit, omdat het de architectuur van de poort afmaakt en een binding met de stad creëert, en zo draagvlak van zijn bewoners. En dat is voor ons een wezenlijke bijdrage aan de instandhouding van het erfgoed."

Jeroen van der Werf | Projectleider

Het ornament dat van oorsprong op de Utrechtse Poort in de vesting Naarden stond, was sinds de jaren ’50 verdwenen. Dankzij Joop Kruijswijk en Wim Kloosterman heeft de Utrechtse Poort in Naarden, haar ‘trofee van wapens’ terug. Enkele jaren terug namen de twee inwoners van de vesting het initiatief en klopten bij ons aan met de vraag of wij open stonden voor de productie van een reconstructie van het beeld.

Er wordt hard gewerkt aan het oranment op de Utrechtse Poort in Naarden. De Utrechtse beeldhouwer Willem Noyons nam de opdracht voor de bronzen reconstructie aan. Het oude beeld was nog slechts te zien op oude prentbriefkaarten en tekeningen. Noyons, in het dagelijks leven ook designer en edelsmid, stak met zijn team vele uren in historisch onderzoek. Geholpen door gegevens uit het Nationaal archief en het nationaal militair museum werd van elk onderdeel de betekenis en maatvoering herleid. De voorwerpen, in de basis gemaakt van eps schuim en was, toont alle structuren die laten zien dat het ene onderdeel van hout en het andere onderdeel van brons of ijzer geweest is. De gehele compositie is na beoordeling naar de bronsgieterij gegaan en vervolgens is het ornament in stukken gegoten. Het is in de gieterij geassembleerd en voorzien van een patinalaag.

Werkzaamheden

Productie bronzen reconstructie verdwenen ornament

Partners

Willem Noyons, Nico de Bond

Periode

2021-2022

Media

Bekijk de projectvideo

Bekroning compleet
Naast bijdragen van ons als eigenaar van de poort en het gemeentebestuur gingen Kruijswijk en Kloosterman letterlijk met de pet rond om het geld voor de reconstructie bijeen te brengen. Wij zijn blij dat met het gereconstrueerde ornament de poort weer de centrale bekroning heeft, zoals ooit bedoeld door architect Jacobus van Lokhorst in 1877.

Lees ook over onze andere projecten