Open Monumentendag 2023

1 augustus, 2023

Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 openen duizenden monumenten in Nederland weer gratis hun deuren voor het grote publiek. Een aantal van onze monumenten doen ook weer mee! We tippen je er alvast een paar.

"Voor ons als monumentenliefhebbers is het altijd weer een feestje deze dag. En ook dit jaar staan er weer veel mooie activiteiten op het programma..."

Mark van den Bos | directeur/bestuurder Monumentenbezit

Over ongeveer één maand is het zover, dan kun je door het hele land weer allerlei bijzondere gebouwen gaan bekijken. Deze mogen in ieder geval niet ontbreken op je lijstje.

Kronenburgertoren, Nijmegen

Grijp je kans! Alleen met de Open Monumentendag kun je de dertig meter hoge Kronenburgertoren beklimmen. Bovenin een prachtig uitzicht, met mooi weer zie je zelfs helemaal tot aan de oude koepelgevangenis van Arnhem.

Midden in het groene Kronenburgerpark in Nijmegen vind je deze bakstenen toren, met daarin het Grootmoeders Keukenmuseum. Deze kruittoren maakte ooit deel uit van de tweede middeleeuwse stadsmuur en is inmiddels het enige overblijfsel van de 15e en 16e-eeuwse omwalling. Het is een uitzonderlijk gaaf bewaard voorbeeld van middeleeuwse militaire architectuur.

Ruïne van Strijen, Oosterhout

Ook dit monument is normaal gesproken maar beperkt toegankelijk, maar dankzij Stichting de Verweesde Toren kun je hier met de Open Monumentendag workshops volgen. Edele ridders en krachtige boogschutters wachten je op bij de ruïne tijdens de Open Monumentendag!

Deze ruïne is een restant van het dertiende-eeuwse kasteel van Strijen, gebouwd door Willem IV van Strijen en later uitgebreid door Willem van Duvenvoorde. Het kasteel had in totaal drie verdiepingen en de toren, waarvan nu nog een deel tussen de bomen staat, had er zelfs zes. Die toren was zo’n 26 meter hoog! Na de verwoesting tijdens de Tachtigjarige Oorlog is het kasteel nooit helemaal meer hersteld. De ruïne kun je buiten deze dag van een afstand bewonderen.

Ruïne van Nuwendoorn, Sint-Maarten

Breng een bezoek aan de nieuwste toevoeging van onze portefeuille: de Ruïne van Nuwendoorn! Deze ruïne is het overblijfsel van een kasteel gebouwd in opdracht van Floris V! Het bestond uit een woontoren van 11 bij 11 meter, een hoofdburcht van 32 bij 32 meter en een voorburcht. 

Nuwendoorn is een archeologisch rijksmonument en was de afgelopen jaren beperkt toegankelijk voor recreanten en toeristen. Sinds deze zomer is het weer open voor het publiek! De kasteelmuren hebben we gedeeltelijk heropgebouwd met moderne materialen en je kunt de hoofdtoren weer beklimmen, die nu in staal als uitkijktoren is opgericht.

Sint-Lievensmonstertoren, Zierikzee

Bij de Sint-Lievensmonstertoren, ook wel de Dikke Toren genoemd, kun je cultureel centrum Centree bezoeken en genieten van live muziek!

De toren behoorde tot de vijftiende-eeuwse Sint-Lievensmonsterkerk die hier oorspronkelijk stond. In 1832 is de kerk afgebrand. Het enige deel dat de brand overleefde, was de vrijstaande kerktoren. Het ontwerp van de toren is van de Vlaamse Bouwmeester Andries I Keldermans. De toren had de hoogste van Nederland moeten worden (zelfs hoger dan de Domtoren in Utrecht), maar heeft zijn beoogde 130 meter nooit bereikt. Op dit moment wordt gewerkt aan de hernieuwde openstelling van de toren.

Slot Assumburg, Heemskerk

Volg een gratis rondleiding door de symmetrische kasteeltuin van Slot Assumburg op zondag 10 september. Deze baroktuin werd in 2011 opnieuw aangelegd, naar voorbeeld van een oude kopergravure van de tuin uit 1729.

Het Slot zelf komt uit de vijftiende eeuw, toen legde de heer van Assumburg de eerste stenen. Maar dat is niet het eerste bouwwerk dat hier op het terrein stond… Sinds de tweede helft van de 13e-eeuw bevond zich op deze locatie al een huis, dat moest plaats maken voor het slot. Slot Assumburg is gedurende de eeuwen erna een adellijk verblijf geweest, tot 1867. Daarna stond het slot leeg.

Vestingwerken, Naarden

De Naarden-Vesting staat dit jaar in het teken van 1673. Het is 350 jaar geleden dat uittocht van de Franse troepen plaatsvond en er een feestelijke intocht van het Staatse leger aangevoerd werd door prins Willem lll van Oranje. Er zijn allerlei activiteiten hieromheen gepland. 

De restauratie van de vestingwerken is nog druk gaande. Zoals bij Gebouw G: onderdeel van Bastion Oranje. De voormalige bomvrije kanonkelders en verblijfruimtes voor manschappen en officieren worden getransformeerd naar werkplekken en ateliers. Zo hebben de historische ruimtes weer een maatschappelijke bestemming voor de inwoners van de vesting.

Meer activiteiten

Er valt natuurlijk nog veel meer te beleven tijdens de Open Monumentendag. Meer informatie daar over vind je op de website van de monumenten zelf, te vinden via onze monumentenpagina of via de website van Open Monumentendag. Wij wensen je veel plezier!

Nieuws

  • Verduurzaming monumenten

    26 maart 2024

  • Kasteel Slangenburg gaat open voor publiek

    19 maart 2024

  • Vondsten Stadskasteel Zaltbommel

    18 maart 2024