Slot Assumburg

In de 15de eeuw werden de eerste stenen gelegd voor Slot Assumburg door de heer van Assumburg. Er stond toen hier al een huis uit de 13de eeuw, maar dat moest plaatsmaken voor het slot. Het is ingrijpend verbouwd door de eeuwen heen. Tegenwoordig bestaat het uit vier vleugels rondom een binnenterrein met een symmetrische baroktuin. Deze tuin werd in 2011 opnieuw aangelegd naar voorbeeld van een oude kopergravure van de tuin uit 1729. Je kunt overnachten in dit bijzondere monument via Stayokay, een herberg die in het pand gevestigd is.

Plaats

Heemskerk

Bouwjaar

Omstreeks 1486

Bouwstijl

Classicisme

Opdrachtgever

Nicolaas van Assendelft

Vroegere functie

Woonhuis

Bijzonderheid

Laatgotische galerij met vierschaar

In handen van Monumentenbezit

Sinds 2016

Rolstoeltoegankelijk

Ja

Bezoekersinformatie

Een overnachting in Slot Assumburg kun je boeken via de website van Stayokay. Daarnaast is het slot te huur voor vergaderingen, feesten en is het een trouwlocatie. De symmetrische baroktuin in het park is overdag vrij toegankelijk.

Bezoekadres:

Tolweg 9, 1967 NG Heemskerk

In de tweede helft van de 13de eeuw bevond zich op de plaats van het huidige slot een woontoren. Toen de woontoren buiten gebruik raakte, ging het terrein dienstdoen als boomgaard. In 1486 kwam het land, door overerving, in handen van Nicolaas van Assendelft.  

Onder Van Assendelft en zijn vrouw Aleid van Kijfhoek werd het slot gebouwd. Het werd erna bewoond door generaties Van Assendelft. Door Gerrit V van Assendelft, heer van de Assumburg, werden in 1610 verbouwingen uitgevoerd. 

Familie Van Renesse nam het slot over van de familie. Zij verkochten het uiteindelijk in 1669 werd het slot verkocht aan koopman Johannes Wuytiers (1629-1674). Die het vervolgens weerd verkocht in 1694 aan de Amsterdamse bankier Jean Deutz (1655-1719). Deutz en zijn vrouw Maria Boreel (1634-1702) lieten het huis moderniseren. Tevens lieten zij fraaie tuinen in geometrische stijl en een park met een hertenkamp aanleggen. Tot 1867 werd het slot bewoond door de familie Deutz. 

Na een periode van particuliere verhuur en leegstand, raakte het landhuis snel in verval. In 1911 schonken de eigenaren ‘De Assumburg’ inclusief slotgracht, oprijlaan en oranjerie via een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken. De voorwaarde was dat Slot Assumburg als historisch monument bewaard worden. Het bleek dat het slot niet geschikt was voor gewone verhuur. Op suggestie van de directeur van het Rijksbureau voor de Monumentenzorg werd in 1933 een jeugdherberg in het gebouw gevestigd. 

De oudste delen van het huidige slot stammen uit de 15de eeuw. Het betreft de twee vierkanten torens en een deel van de ringmuur. Als gevolg van ingrijpende verbouwingen in de 17de en 18de eeuw en reconstructies in de vorige eeuw, is er over de vroegste bebouwing weinig bekend. 

Het slot is door een brug verbonden met het voorterrein, waar aan de linkerzijde de oranjerie ligt. Het huidige Slot Assumburg bestaat uit vier vleugels om een binnenterrein. Op het binnenterrein is een vierschaar gelegen. In dit gebouw werd vroeger recht gesproken. 

Sinds 2016 is Slot Assumburg in handen van Monumentenbezit. In 2017 zijn we gestart met het uitvoeren van schilderwerk. In 2018 hebben we een verbinding gemaakt tussen het voorterrein en het bezoekerscentrum. Met het realiseren van de doorgangen is het opknappen van het voorterrein afgerond. Het voorterrein is hiermee onderdeel geworden van een publiek toegankelijk terrein. 

In de 19de eeuw werd de tuin opnieuw aangelegd, waarbij geometrie centraal stond in het ontwerp. Er werd ook een parkbos aangelegd. In 1912 is de tuinstructuur echter door verkaveling en veiling grotendeels verdwenen.  

De huidige geometrische tuin aan de achterzijde van het slot Assumburg is een reconstructie en dateert uit 2011. Deze reconstructie is gebaseerd op een kopergravure uit 1729 van de fraaie tuinen in geometrische stijl die Jean Deutz tussen 1708 en 1719 heeft laten aanleggen.  

De reconstructie is een ontwerp van Nico Brantjes. De tuin wordt door beukenhagen omsloten (oorspronkelijk door hoge hagen) en bevat vier parterres de broderies (rijen buxusplanten in een patroon) en twee perken met eenjarige bloeiplanten. Centraal in het midden ligt een verdiepte kom waar het marmeren beeld ‘Sabijnse poppenspel’ van Elisabeth Stienstra staat. Dit beeld is een afgeleide van de Sabijnse maagdenroof van de Italiaanse beeldhouwer Giambologna. In de vroegere tuin stond hiervan een kopie. Achter de klokvormige hofvijver met fonteinen, bevindt zich een amfitheater. 

Je kunt tegenwoordig in het slot overnachten, maar de tuin is in de zomermaanden vrij toegankelijk.

Ga naar de bovenkant