Open Monumentendag 2024

23 augustus, 2024
Null

Null

14 en 15 september is het weer zo ver: Open Monumentendag 2024! Deze dagen bieden bezoekers een unieke kans om de fascinerende geschiedenis en verhalen achter gebouwen te ontdekken. Gebouwen waar je misschien wel dagelijks langsloopt, maar nooit binnen hebt kunnen kijken. Het evenement, onderdeel van de European Heritage Days (EHD), belicht jaarlijks een uniek thema. Dit jaar staat het in het teken van “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen.”

Door de eeuwen heen zijn mensen en samenlevingen continu in beweging geweest, gedreven door oorlog, handel, pelgrimsreizen en ontdekkingsreizen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van wegen, handelsnetwerken en communicatiemiddelen die onze wereld nog steeds met elkaar verbinden. Deze routes en netwerken vormen een kruispunt van verleden, heden en toekomst en bieden ons inzicht in hoe deze verbindingen zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld.

Een aantal van onze collega’s tipt bijzondere plekken die je gezien moet hebben tijdens de Open Monumentendag. Elk met een eigen uniek verhaal over routes, netwerken en verbindingen…

1. Ruïne van Nuwendoorn – Schagen

Agnes, een van onze Marketing & Communicatie toppers, tipt ruïne van Nuwendoorn. “De stranden en de natuur in de Kop van Noord-Holland zijn natuurlijk geweldig, maar de rijke geschiedenis van deze regio is ook echt de moeite waard. Het kasteel uit 1282 stond vroeger aan zee, als onderdeel van een netwerk van burchten. Rijdend door het pittoreske Westfriese landschap zie je ineens de grote toren aan de horizon verschijnen. Het geeft hetzelfde aanzicht als eeuwen geleden. En goed om te weten: na Open Monumentendag is de ruïne weer tot volgend jaar gesloten voor publiek, dus dit is je laatste mogelijkheid!”

2. Voormalige Ziekenzaal Abdijkerk – Aduard

Deze indrukwekkende abdijkerk is een overblijfsel van het oude Cisterciënzer klooster, voltooid in 1297. Dit monument wordt getipt door onze collega Emma Heinhuis. “Ooit was dit gebouw een ziekenzaal voor monniken. Het was onderdeel van een van de grootste abdijen van heel Europa en maakte een belangrijk onderdeel uit van de religieuze netwerken uit die tijd. Het gehele complex moet een indrukwekkend gezicht zijn geweest. Helaas werd het klooster in de 16de eeuw verwoest en bleef alleen dit gebouw intact. Via een digitale 3D-reconstructie kun je nu door de historische straten van Aduard wandelen, echt bijzonder!”.

3. Slot Assumburg – Heemskerk

Volgens projectmedewerker Publieksbereik Jasmijn van Dijk moét je echt Slot Assumburg hebben bezocht tijdens de Open Monumentendag. “Voor de zondag tip ik Slot Assumburg in Heemskerk. Het gebouw zelf is al mooi, het ligt in een prachtige omgeving en normaal kun je alleen naar binnen als je in de herberg logeert. Tijdens Open Monumentendag is er ieder uur een rondleiding, dus pak je kans!”

4. Vestingwerken – Naarden

Anne raadt een wandeling door de Vesting Naarden aan. “Naarden is elk jaar ontzettend leuk om te bleven tijdens de Open Monumentendag. Met een bomvol programma valt er door de hele vestingstad wat te beleven. Zelf vind ik een wandeling over de vestingwallen altijd prachtig, dan kun je – naast het erfgoed – ook het mooie uitzicht bewonderen. Bij de Gele Loods, het bezoekerscentrum, hebben ze tips voor mooie wandelroutes.”

 

5. Ruïne van Brederode

Merle, onze historisch onderzoeker, tipt de Ruïne van Brederode. “Vanaf de torens van dit voormalige kasteel kon men de omgeving goed in de gaten houden. De heren van Brederode hadden op deze manier controle over de Herenweg, waar onder andere de graaf van Holland regelmatig gebruik van maakte. Je kunt tijdens Open Monumentendag zelf de torens beklimmen!”

 

6. Sassenpoort – Zwolle

Wat bouwkundig projectleider Robin Koot mag je de Sassenpoort in Zwolle niet missen. “Deze historische stadspoort was ooit een van de drie toegangspoorten tot Zwolle. Via de Sassenpoort had je toegang tot de route naar Deventer. Tijdens Open Monumentendag maakt de Sassenpoort ook weer uit van een belangrijke route – het is namelijk een van de haltes van de ‘Hop On Hop Off trein’, die door de binnenstad van Zwolle rijdt.”

Andere tips

Dat zijn niet de enige monumenten van Monumentenbezit die je kunt bezoeken tijdens de Open Monumentendag. Zo kun je ook een bezoek brengen aan de Ruïne van Strijen, die normaliter gesloten is voor publiek. Gebouwd rond 1289 en ooit een belangrijk punt binnen de Zuiderwaterlinie, biedt deze plek een unieke kijk op de geschiedenis van de regio. 

Of verken de historische Kasteeltoren van IJsselstein, het enige overblijfsel van een ooit imposant kasteel. De toren herbergt de voormalige Secretarie van de Drost en de oude gevangenis. Bewonder tijdens Open Monumentendag de expositie ‘Verbonden Stad’ van Museum IJsselstein, waarvan de toren een dependance is.

Huis te Manpad is dit jaar ook opengesteld, waar je ook onze Gedenknaald vindt. Verder zijn ook de Sint-Lievensmonstertoren in Zierikzee en de Sint-Bavokerk in Aardenburg geopend voor het publiek.

Programma

Tijdens Open Monumentendag worden duizenden monumenten in Nederland opengesteld voor het grote publiek, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Je kunt hier ook kiezen om een route te volgen langs diverse monumenten en er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Plan je bezoek via de website van Open Monumentendag.

Fortenfestival

Bezoek forten en andere verdedigingswerken tijdens de Open Monumentendag. Dan vindt namelijk ook het Fortenfestival plaats, dat van 7 tot 15 september georganiseerd wordt. Er staan er allerlei activiteiten gepland, zo ook in de Vesting Naarden! Je kunt bij de Gele Loods meer informatie opvragen.

News

  • Kerstvakantie tips

    8 december 2024

  • Eerste jaar Slangenburg

    26 november 2024

  • Toekomst Brederode

    13 november 2024