Renovatie Kasteel Radboud

11 oktober, 2018

Monumentenbezit werkt aan de renovatie van Kasteel Radboud. In de jaren ’60 van de 20ste eeuw hebben er grootschalige restauratiewerkzaamheden plaats gevonden, vooral in de kelders. Na de jaren ’60 werd slechts het hoognodige onderhoud aan het kasteel uitgevoerd.

Een uitgebreide renovatie van het interieur van het kasteel was dan ook aan de orde. Hiermee werd begin 2018 gestart, samen met een verandering in het gebruik van diverse ruimtes in het monument.  

De renovatie en restauratie van Kasteel Radboud in 2018 concentreerden zich op de verouderde installaties van het kasteel, die nog gedeeltelijk uit de jaren ’60 stamden. Het verwarmingssysteem werd aangepast, de elektrische installatie werd geheel vernieuwd en een moderne brandmeldinstallatie werd geplaatst. Ook werden de toiletgroepen en de keuken voor het Kasteel Café vernieuwd. Daarnaast werd de voormalige beheerderswoning in het kasteel omgebouwd tot museale tentoonstellingsruimte en werd een deel van de leibedekking van het dak vervangen.

Werkzaamheden

Restauratie en renovatie

Partners

Bouwbedrijf Van den Berg, Schildersbedrijf Drielinden, ComSafe BV

Periode

2018

Media

Bekijk een video over Kasteel Radboud

Weer klaar voor gasten
Het kasteel is na de renovatie weer geschikt voor het ontvangen van gasten. Zo is de kelder ingericht als horecaruimte voor het Kasteel Café.
Voor een kop koffie met appeltaart, of een goede lunch, is iedereen hier welkom. In de rest van het kasteel zijn het hele jaar door vaste en wisselende tentoonstellingen te zien.  

Geschiedenis Kasteel Radboud 
Kasteel Radboud werd omstreeks 1288 gesticht door Graaf Floris V van Holland als dwangburcht om de net onderworpen West-Friezen in het bedwang te houden. Toen aan het einde van de 16de eeuw stadswallen werden aangelegd, verloor het complex zijn functie. In het begin van de 17de eeuw brak de burgerij een deel van het slot af, waarna het in verval raakte. In de 19de eeuw werden verschillende delen van het kasteel gesloopt. Enkel twee woonvleugels en een vierkante en ronde toren bleven intact. Uiteindelijk werd in 1889 besloten de restanten over te dragen aan het Rijk, wat de redding van Kasteel Radboud betekende. In 1890 werd door de architect Jacobus van Lockhorst begonnen met een restauratie van de overblijfselen en deze werden geschikt gemaakt als kantongerecht. 

Wil je meer weten over Kasteel Radboud? Bekijk hier de monumentenpagina. 

Lees ook over onze andere projecten