Restauratie Kronenburgertoren voltooid

8 november, 2023
"We hebben hard gewerkt aan de restauratie van dit monument. Het opnieuw vergulden van de gouden windvaan ging niet zonder slag of stoot. Maar we zijn ontzettend blij met het resultaat!"

Robin Koot | Projectleider


Dit jaar heeft de Kronenburgertoren in Nijmegen een opknapbeurt gekregen. Inmiddels zijn de restauratiewerkzaamheden afgerond. In een korte video (ca. 2 min.) vertelt projectleider Robin Koot over wat we dit jaar allemaal hebben gedaan aan onderhoud en restauratie…

Eind 2022 startte de restauratiewerkzaamheden aan de dertig meter hoge bakstenen kruittoren. Het monument uit 1425 staat midden in het Kronenburgerpark en is een uitzonderlijk gaaf bewaard voorbeeld van middeleeuwse militaire architectuur.

Losse stenen

Voor elk monument stelt Monumentenbezit onderhoudsplan op. We hebben ons bij deze restauratie- en onderhoudswerkzaamheden van de Kronenburgertoren geconcentreerd op het bovenste deel van de toren. Diverse stenen waren al uit het metselwerk gehaald, andere lagen los en hier en daar ontbreekt het voegwerk. Na de restauratie is al het voeg- en metselwerk hersteld.

Het schilderwerk van de stalen en houten onderdelen zijn ook gelijk aangepakt. Daarnaast is het dak gerestaureerd. Zo voorkomen we lekkages en verdere schade.

De gouden windvaan

Een bijzondere onderdeel van ons restauratieplan was het opnieuw vergulden van de windvaan. “Er zit echt goud op, hele dunne blaadjes van bladgoud. Echt een specialistisch ambacht. Daar komt een hoop bij kijken zoals je ziet”. Voor Monumentenbezit was het belangrijk om de windvaan te restaureren, omdat het een beeldbepalend element is van de Kronenburgertoren. Inmiddels staat deze er weer mooi bij.

In de video vertelt Robin je meer over hoe dit restauratieproces in zijn werk ging.

Nieuws

  • Verduurzaming monumenten

    26 maart 2024

  • Kasteel Slangenburg gaat open voor publiek

    19 maart 2024

  • Vondsten Stadskasteel Zaltbommel

    18 maart 2024