Onthulling ornament

11 oktober, 2022

Dankzij een initiatief van inwoners Joop Kruijswijk en Wim Kloosterman heeft de Utrechtse Poort in Naarden, haar ‘trofee van wapens’ terug. Op zondagmiddag 9 oktober is het bronzen ornament feestelijk onthuld met trompetgeschal en kanongebulder. Met het gereconstrueerde ornament heeft de poort weer de centrale bekroning zoals ooit bedoeld door architect Jacobus van Lokhorst in 1877. Het prachtige beeld, ook wel frontispice genoemd, is in 1944-1945 om onbekende reden van de stadsingang verdwenen. Het was nog slechts te zien op oude prentbriefkaarten en tekeningen.

"Met het gereconstrueerde ornament heeft de poort weer de centrale bekroning zoals ooit bedoeld door architect Jacobus van Lokhorst in 1877. "

Jeroen van der Werf | Projectleider

Willem Noyons
De Utrechtse beeldhouwer Willem Noyons maakte de bronzen reconstructie. Noyons, in het dagelijks leven ook designer en edelsmid, werkt regelmatig samen met het
Rijksmuseum Amsterdam, waarvoor hij reconstructies of kopieën van beeldhouwwerken maakt. Hij bracht expertise in wat betreft ontwerp, techniek en materiaalgebruik en stak met zijn team vele uren in historisch onderzoek. Geholpen door gegevens uit het Nationaal archief en het nationaal militair museum werd aan de hand van oude foto’s en bouwtekeningen van elk onderdeel de betekenis en maatvoering herleid.

Financiën
Naast bijdragen van Monumentenbezit als eigenaar van de poort en het gemeentebestuur gingen Kruijswijk en Kloosterman letterlijk met de pet rond om het geld voor de reconstructie bijeen te brengen. Met ludieke acties brachten ze de inwoners van hun stad regelmatig op de hoogte over het project. Zo stond tijdens carnaval 2019 een zelfgemaakte replica boven op de poort. Met dubbeltjes en kwartjes werd de basis gelegd voor hun droom, die alles bij elkaar 55.000 euro bleek te kosten. Jelmer Kruijt, betrokken politicus uit Gooise Meren omarmde het initiatief en bracht de lobby met succes op gang.

Wij bedanken alle donateurs voor hun bijdrage aan dit bijzondere initiatief!

Nieuws

  • Nieuwe fase restauratie Trompenburgh

    21 december 2022

  • Restauratie Gotisch Huis

    8 december 2022

  • Partnerselectie ontwikkeling Teylingen

    24 oktober 2022