Open Monumentendag 2022

Op 10 en 11 september is het weer Open Monumentendag in Nederland! Tijdens de 36e editie van dit populaire evenement openen ook veel monumenten van Monumentenbezit de deuren. Monumentenbezit organiseert enkele specifieke evenementen op zaterdag 10 september. Daarover vind je hieronder meer informatie.

Onze monumenten organiseren zelf ook activiteiten! Meer informatie daar over vind je op de website van de monumenten zelf, te vinden via onze monumentenpagina of via de website van Open Monumentendag. Wij wensen je heel veel plezier dit jaar!

Gotisch Huis in Kampen 

Monumentenbezit organiseert rondleidingen in het Gotisch Huis. Normaal gesproken is het huis gesloten voor het publiek, nu krijg je de kans op een unieke inkijk in deze oude koopmanswoning in het centrum van Kampen. 

Datum: 10 september 2022
Starttijden: 10.00 (VOL) 11:00 uur (VOL), 12:15 uur (VOL), 13:30 uur (VOL). Elke rondleiding duurt 45 minuten.
Adres: Oudestraat 158 Kampen
Bijzonderheden: Onder begeleiding van een gids kunnen maximaal 12 mensen per rondleiding deelnemen. I.v.m. veiligheid moeten bezoekers een bouwhelm dragen, die voor je klaarligt bij het Gotisch Huis. Aanmelden kan via info@monumentenbezit.nl. Vol = vol. Je ontvangt een bevestiging per mail, dat is tevens het toegangsbewijs.

KLIK HIER voor meer informatie over het Gotisch Huis.

Ruïne van Nuwendoorn

De ruïne is al een tijd niet toegankelijk meer geweest voor het publiek, maar er wordt hard gewerkt aan permanente openstelling vanaf het voorjaar 2023. Bijzonder is dat je er dit jaar met Open Monumentendag al een kijkje kan nemen!

Datum: 10 september 2022
Tijd: 11:00-16:00 uur
Adres: Burchtweg 3, Sint Maarten
Bijzonderheden: Er zal iemand van Monumentenbezit aanwezig zijn om eventuele toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Aanmelden hoeft niet.

KLIK HIER voor meer informatie over de ruïne van Nuwendoorn.

De Ruïne van Teylingen

Stichting Oud Sassenheim (SOS) organiseert een ’Jacobafestival’ in de Ruïne van Teylingen. Er worden twee voorstellingen opgevoerd over het leven van Jacoba van Beieren. Jeroen van der Werf van Monumentenbezit geeft om 14.30 uur een rondleiding voor belangstellenden.

Datum: 10 september 2022
Tijd: 13:00-17:00 uur | Rondleiding 14.30 uur
Adres: Teylingerlaan 15a, 2215 RT Voorhout

KLIK HIER voor meer informatie over de OMD bij de ruïne van Teylingen.

Activiteiten bij onze andere monumenten:

 • Sint Bavokerk Aardenburg
  Op zaterdag 10 september zijn de hele dag gidsen aanwezig om al het fraais in de Sintbaafskerk toe te lichten en kun je onder begeleiding van gidsen de twee torens beklimmen. (niet onder de 12 jaar) Op zondag 11 september is er om 16:00 uur een mooi concert. Klik HIER voor meer informatie.
 • Sint Lievens Monstertoren Zierikzee
  De Sint Lievens Monstertoren – ook wel de Dikke Toren – is open om te beklimmen van 10.00 tot 17.00 uur.  Van 12.00-15.00 uur treedt er ook een muzikaal trio op: Strange Brew. Klik HIER voor meer informatie.
 • Vestingmuseum Naarden
  Het Vestingmuseum laat op zondag de kanonnen bulderen! Om 14.00 en 15.00 uur uur vertelt de kapitein over 1815 waarna de kanonniers hard aan het werk gaan. Voor Nederland en Oranje! Klik HIER voor meer informatie.
 • Ruïne van Strijen
  Op zaterdag en zondag verandert het normaal afgesloten toren terrein in een druk middeleeuws toernooiveld. Er rijden jonkvrouwen te paard rond en zwaardvechters zullen hun krijgskunsten oefenen. Ook zijn er gidsen en vertellers aanwezig die het verhaal van De Slotbosse Toren, zoals de toren ook wel wordt genoemd, zijn hoogtij dagen onder Willem van Duvenvoorde en het latere verval vertellen. De Zwaardkring geeft om 12.30 uur en 15.30 uur (beide dagen) workshops. De Zwaardkring is gespecialiseerd in 15e eeuwse zwaardkunst, in historische zowel als moderne context. Terrein open van 10.00 uur tot 17.00 uur. Klik HIER voor meer informatie (op pagina 11!).
 • Grote Kerk Veere
  Bezoek de Grote Kerk Veere op zaterdag en zondag tegen gereduceerd tarief (€5 ipv €9,50). Beklim de toren en bekijk de prachtige projectie van 100 jaar Veerisme. Ook worden er in de kerk verhalen verteld over de geschiedenis van de kerk en Veere en is er een speurtocht voor kinderen! Klik HIER voor de website van de Grote Kerk.
 • Schotse Huizen Veere
  Bezoek het museum in de Schotse Huizen in Veere tegen gereduceerd tarief! En de normaal gesloten kelder van het Stadhuis van Veere is geopend. Leer meer over de bouwgeschiedenis van het Stadhuis en de functie van de gevreesde oude cel. Durf jij erin? Klik HIER voor de website van Museum Veere.
 • Kasteeltoren IJsselstein
  In de Kasteeltoren ligt voor alle kinderen een boekje met allerlei leuke doe- en ontdekdingen klaar. Ook neemt de Reageerman Fedor van Rossem je, in levensgrote video’s verdeeld over de verschillende verdiepingen van de toren, mee terug in de tijd. Op reis naar Bologna als IJsselsteinse edelman, hoe was dat eigenlijk, 500 jaar geleden? Tussen 15.00 en 17.00 uur kun je met de klankperformance Torenstemmen van Ienke Kastelein meedoen – door in de toren met je stem de ruimte te peilen, samen met anderen op zoek naar de weerklanken door te luisteren – liefst met je ogen dicht. Klik HIER voor de website van Museum IJsselstein.