Tips voor de zomervakantie

1 juli, 2024
Null

Null

In de zomermaanden programmeren onze monumenten weer allerlei leuke activiteiten. Van concerten tot zwaardvechten, er valt door heel Nederland wat te beleven. Via onze monumentpagina zie je al onze monumenten en lees je meer over de geschiedenis van het gebouw.

Uit al het mooie aanbod hebben we een selectie voor je gemaakt. Hier een paar leuke tips voor de zomervakantie!

Roofvogels op Nuwendoorn

In vroegere tijden was valkerij een essentieel deel van het adellijke leven zoals bij Huys te Nuwendoorn. De valkenier tovert op een aantal data de ruïne om tot “het Arendsnest” en laat zijn prachtige vogels vrij rondvliegen. Kom oog in oog te staan met indrukwekkende roofvogels en leer alles over hun boeiende geschiedenis.

Kaartjes à 6 euro per persoon, kun je ter plaatse kopen. Bekijk de website voor de data waarop de valkenier naar de Ruïne van Nuwendoorn komt.

Overnachten op een landgoed

Wakker worden met een uitzicht op Kasteel Slangenburg? Dat kan deze zomer! Je kunt namelijk een overnachting boeken in een van de kasteelhuisjes op het landgoed midden in de weelderige Doetinchemse bossen.

Vroeger woonde de stalmeester in de kasteelhuisjes. Deze persoon was verantwoordelijk voor het onderhoud van de koetsen en het verzorgen van de paarden. Het ronde grindpad op het terrein verwijst nog naar de tijd dat hier dagelijks koetsen voor de deur rondreden.

Een interactieve beleving 

Een expositie vol innovatieve AR en VR tools: ontdek de geschiedenis van het Zeeuwse stadje Veere op een unieke manier. Van projecties tot audiotours. In de Grote Kerk Veere beleef je de verhalen via allerlei media. Je kunt in de zomermaanden ook bovenin de toren klimmen van de gigantische kerk, dat geeft een prachtig uitzicht over Walcheren.

Je kunt online een kaartje bestellen of ter plekke aan de balie kopen. Een extra leuk voor gezinnen, want dit uitje is gratis voor kinderen tot en met 12 jaar!

Muziek in een kasteeltuin

Bij het 13de-eeuwse Slot Assumburg is alles betoverend; de grote entree, de mooie zalen, de slotgracht. Achter het kasteel vind je een mooie tuin. Het ontstaan van de tuin is begonnen toen Jean Deutsz 300 jaar het kasteel aankocht. Hij liet het slot verbouwen en een symmetrische baroktuin aanleggen die paste bij zijn maatschappelijke positie en de schoonheidsidealen van die tijd.

In de zomermaanden vinden er gratis concerten plaats in de tuin. Bekijk de agenda voor meer info. Er is ook een gratis rondleiding door de kasteeltuin.

Toernooi zwaardvechten

De Ruïne van Teylingen bestaat uit de restanten van het 13de-eeuwse kasteel Teylingen. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd het slot in brand gestoken en gedeeltelijk verwoest. De woontoren is daarna nog wel hersteld en werd als gevangenis gebruikt, maar na een brand in 1677 is de schade niet meer hersteld. Tegenwoordig is de prachtige ruïne het decor van zwaardvechten en riddertoernooien.

Het zwaardvecht toernooi bij de Ruïne van Teylingen vindt plaats op 20 juli 2024 en 21 juli 2024. Bekijk de website voor meer informatie.

Speurtochten

Bij bezoekerscentrum de Gele Loods in de Vesting Naarden kun je (gratis) speurtochten ophalen. Ontdek de geschiedenis van de vesting Naarden op een avontuurlijke en leerzame manier. Of je nu een kleine speurneus bent van 4 jaar oud of een stoere ontdekkingsreiziger van 12 jaar: met deze speurtochten ontdek je alle geheimen van de stad.

In het bezoekerscentrum kun je ook tips vragen voor een mooie stadswandeling, fietstocht of rondvaart door de vesting. Daarnaast kun je gratis de expositie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie bezoeken!

Nieuws

  • Monumentenbezit 10 jaar!

    26 juni 2024

  • Toekomst Brederode

    6 juni 2024

  • Nieuw traineeprogramma

    22 mei 2024