Vondsten Stadskasteel Zaltbommel

18 maart, 2024

Bij het Stadskasteel Zaltbommel werken we aan voegwerk herstel, als onderdeel van het jaarlijkse onderhoud. We ontdekten afgelopen maand tijdens de restauratiewerkzaamheden twee bijzondere plekken achter de gevel van het monument! Robin Koot, projectleider, vertelt kort over de restauratie en de vondsten.

"Wat gaaf om stukken geschiedenis te vinden waarvan niemand het bestaan wist."

Robin Koot | projectleider Monumentenbezit

Een nieuwe ruimte

De restauratiewerkzaamheden voor Stadskasteel Zaltbommel zijn in het voorjaar 2024 gestart. “We werken aan voegwerk herstel, als onderdeel van het reguliere onderhoud. Daarbij verwijderen we het bestaande harde voegwerk dat voor schade in het metselwerk zorgt. Er wordt een nieuwe zachtere voeg geplaatst die beter aansluit bij het bestaande metselwerk. Tijdens dit proces verwijderen we gelijk slechte stenen. Toen het voegwerk verwijderd was en een aantal stenen uit de gevel gehaald waren, zagen we ineens een nieuwe ruimte tevoorschijn komen. Het gaat om een kleine ruimte van ongeveer 1 bij 1 meter, schat ik. Het plafond van de ruimte is van hout en de muren zijn gestuukt. Het gaat dus om een gebruiksruimte. Maar toch wist niemand dat deze kamer bestond!”

Schietgat

Dat was niet de enige vondst. “In een van de muren stuitten we tijdens de werkzaamheden ook op een schietgat. Het gaat om een kleine opening waardoor geschoten kon worden of dat gebruikt werd voor spionage. Het gaat dus om een nieuwe vondst, maar dit is niet het enige schietgat. In andere gevelvlakken zitten ook schietgaten, maar die zijn al in het zicht. Toch bijzonder om weer een nieuw verhaal van het stadskasteel te ontdekken.”

Verder onderzoek

We gaan nu verder onderzoeken wat de functie was van de kleine kamer en welke rol het schietgat in de geschiedenis van het kasteel heeft gespeeld. De restauratiewerkzaamheden duren nog enkele weken. Je kunt het museum in Stadskasteel Zaltbommel ondertussen gewoon bezoeken.

 

Nieuws

  • Zomertips!

    1 juli 2024

  • Monumentenbezit 10 jaar!

    26 juni 2024

  • Toekomst Brederode

    6 juni 2024