Verwerving portiershuisje Grote Kerk Veere

15 februari, 2024
Null

Null

Monumentenbezit voegt het voormalige portiershuisje van de Grote Kerk Veere toe aan de portefeuille! Eind 2023 nam de gemeenteraad Veere het besluit om het monumentale poortwachtershuisje over te dragen.

Het voormalige wachthuisje is het eerste waar je tegenaan loopt wanneer je een bezoek brengt aan de culturele hotspot de Grote Kerk Veere. Mark van den Bos, directeur-bestuurder Monumentenbezit, is blij met de aanwinst. “Het eerste wat je ziet is uiteraard de kerk zelf. Daar kun je niet omheen. Maar wanneer je het terrein oploopt, kom je direct langs dit bijzondere monument. Het wordt een logische plek voor het ontvangen van bezoekers.”

Bouw en sloop

Het monument is al eeuwen onderdeel van het leven rondom de Grote Kerk Veere. De Oudestraat, waaraan de kerk gelegen is, werd al in de zeventiende eeuw bebouwd met woningen. Het voormalige poortwachtershuisje zelf komt uit de negentiende eeuw. Waarschijnlijk is het gebouwd tijdens de Franse bezetting van Veere, rond 1809-1811. In die periode werd het terrein rond de kerk ommuurd, zoals je op de onderstaande kaarten ziet. Er kwam toen een scheiding tussen het terrein en de openbare weg.

 

Op de twee kaarten uit de negentiende eeuw zie je twee gebouwen staan op het kerkterrein, maar slechts één kun je tegenwoordig nog zien. Begin 20ste eeuw (tussen 1900-1938 afgebroken) is het naastgelegen wachtershuisje gesloopt; de ander bleef bewaard. Veel onderdelen van het monument zijn wel door de jaren heen vervangen of aangepast. Je kunt de ingrepen uit verschillende tijdsperiodes nog steeds terugzien.

Plannen monument en tuin

In de toekomst wordt dit monument de plek waar je je bezoek start voor het cultuurpodium van de Grote Kerk Veere. Het wordt de poort tot de nieuwe stadstuin. De kerktuin wordt namelijk omgetoverd tot groene ontmoetingsplek.

Josje Stoel, directeur Grote Kerk Veere, vertelt over de plannen: “In 2022 zijn we gaan schetsen om een nieuwe toegankelijke stadstuin rondom de Grote Kerk Veere te creëren. Een tuin met een terras, voor samenkomst en ontmoeting, (natuur)educatie, ruimte om te spelen en ontdekken. Het poortwachtershuisje speelt bij de ontwikkeling en beleving van de stadstuin een cruciale rol als uitgiftepunt voor dranken en versnaperingen, tuinierspullen en (oudhollands) speelgoed. Als bezoeker kun je hier dus straks bijvoorbeeld een kopje koffie komen halen.”

Nieuws

  • Verduurzaming monumenten

    26 maart 2024

  • Kasteel Slangenburg gaat open voor publiek

    19 maart 2024

  • Vondsten Stadskasteel Zaltbommel

    18 maart 2024