Samenwerking met Bonaire en Curaçao

24 november, 2023
"We kijken terug op een mooie reis, waar we veel inspiratie hebben opgedaan met elkaar en we vervolgstappen hebben afgesproken om onze samenwerking te intensiveren."

Mark van den Bos | Directeur/bestuurder Monumentenbezit

Een goede verstandhouding tussen erfgoedorganisaties binnen het Koninkrijk is goud waard! Daarom brachten onze collega’s Mark, Ger en Anne afgelopen week een bezoek aan Bonaire en Curaçao.

Het doel van de reis was om te kijken waar we elkaar vooruit kunnen helpen, hoe we beter kunnen samenwerken en hoe we ons erfgoed beter kunnen beschermen.

Op bezoek bij Cocari II

De reis startte op Bonaire. We hebben hier een ronde gedaan langs het meest kenmerkende erfgoed van Bonaire. Bij elk project hebben we vanuit een bouwkundig-perspectief en in het kader van de ontsluiting bekeken. Onze ideeën hebben we in verschillende sessies besproken met Jan de vries van stichting Cocari II. Tijdens ons bezoek hebben we ook gesproken over andere zaken die komen kijken bij het beheren van monumenten, zoals Code of Governance, educatie en openstelling.

Mark is ook toegetreden als lid van de Raad van Advies bij de stichting. “Vanuit Monumentenbezit zien we het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de expertise die we in huis hebben te delen met anderen.”

Door naar Monumentenzorg Curaçao

Na een zinvol verblijf op Bonaire was het tijd om in het vliegtuig te stappen naar Curaçao. Hier werden we hartelijk ontvangen en rondgeleid door Monumentenzorg Curaçao. Zij lieten zien met welke projecten ze daar bezig zijn. Bijzonder om te zien dat er veel overeenkomsten zijn tussen onze projecten en die daar op het eiland.

Tot slot is er gesproken over het samen opzetten van een traineeprogramma. Dat gaan we komende periode verder uitdenken.

Enthousiast de toekomst in

We zijn enthousiast over de mogelijkheden die er liggen voor een intensievere samenwerking. Wordt vervolgd!

Nieuws

  • Verduurzaming monumenten

    26 maart 2024

  • Kasteel Slangenburg gaat open voor publiek

    19 maart 2024

  • Vondsten Stadskasteel Zaltbommel

    18 maart 2024