Plannen voor openstelling Kasteel Slangenburg

5 februari, 2024
Null

Null

Vanaf dit voorjaar opent Kasteel Slangenburg voor het eerst in haar geschiedenis de deuren voor het publiek. We delen graag wat er allemaal is gedaan en wat er de komende maanden nog gepland staat.

In 2023 heeft Monumentenbezit gewerkt aan de plannen voor de openstelling van Kasteel Slangenburg. De nodige bouwkundige en restauratieve werkzaamheden zullen naar verwachting enkele jaren in beslag nemen. Toch gaat het kasteel dit jaar al open voor het publiek!

Het monument ligt prachtig in het groene landschap van Doetinchem. Sinds 2016 is het monument in handen van Monumentenbezit. Afgelopen jaar is er besloten om het kasteel niet opnieuw exclusief te verhuren – maar juist in eigen hand te houden en de deuren open te zetten voor het publiek. Directeur-bestuurder Mark van den Bos vertelt over de plannen.

Wat is er al gedaan?

“We zijn vorig jaar met allerlei partijen in gesprek gegaan om te onderzoeken hoe we dit het beste kunnen vormgeven. Vanuit al deze gesprekken kwam duidelijk de grote wens naar voren dat dit bijzondere top-100 monument door iedereen gezien en beleefd kan worden. Dat geldt ook voor de collectie van Slangenburg. In het najaar van 2023 hebben we de inboedel overgenomen van het hoofdhuis. Wat bij het kasteel hoort, blijft bij het kasteel. Voor het beheren van de collectie en de openstellen van het kasteel gaan we de Manual of Housekeeping van de National Trust hanteren.”

Om het gebouw open te kunnen stellen, is er vorig jaar ook onderzoek gedaan naar de restauratiebehoefte. De behoefte voor restauratie blijkt groot. Professionele restauratoren zijn een onderzoek gestart om te kijken wat er nodig is om de unieke schilderingen te restaureren. “Daar hopen we binnenkort meer over te weten. Hoe dan ook kan dat niet in één klap gerestaureerd worden. Daarvoor zijn het er simpelweg te veel”, vertelt Mark. “Daar gaan we een tijdspad van ongeveer 10 jaar voor uittekenen.”

Wat gaat er nog gebeuren?

“Alle onderzoeken leiden tot een concreet plan van aanpak voor het gehele kasteelterrein. We kiezen ervoor om het kasteel een culturele bestemming te geven en afscheid te nemen van de logiesfunctie in het kasteel. Bezoekers krijgen straks de kans om zelf de verhalen van het kasteel te ontdekken. De koetshuizen behouden hun functie, die van horeca en logies. We maken tegelijkertijd gebruik van de gelegenheid om stevig te investeren in de verduurzaming van het kasteel en de koetshuizen. Dat gaat wel even duren, maar het publiek hoeft hier dus niet op te wachten. Je kunt vanaf dit voorjaar gewoon weer naar binnen!

Met lokale partijen zijn we aan het kijken hoe de programmering eruit gaat zien. Hierbij kun je denken aan rondleidingen met een gids. Er valt binnen al ontzettend veel te zien en te ontdekken.” Zo vind je in het kasteel de zeventiende-eeuwse schilderingen van kunstenaar Gerard Hoet. Hij bracht een groot deel van de symbolische, op de Klassieke Oudheid gebaseerde wand- en plafondschilderingen aan. In de eetzaal zijn bijvoorbeeld scenes te zien uit Aeneas en Dido van de Romeinse schrijver Vergilius.

Wat kun je nu al doen?

Vanaf maart kun je terecht in onze koetshuizen. De horeca opent vanaf 2 maart in het weekend de deuren voor wandelaars en andere voorbijgangers. Dat gaan we vervolgens uitbreiden naar andere dagen in de week. Ook is het mogelijk om te overnachten in één van de sfeervolle koetshuisjes. Kijk voor meer informatie op www.kasteelslangenburg.nl

Vanaf het voorjaar kun je rondleidingen met gids volgen in het kasteel. Houd daarvoor de website in de gaten voor updates. Er zijn daarnaast weer mogelijkheden om familiefeesten en bruiloften op Slangenburg te vieren.

Benieuwd naar alle mogelijkheden of interesse om zelf als gids op Slangenburg rondleidingen te geven? Neem dan contact met ons op via slangenburg@monumentenbezit.nl

 

 

Nieuws

  • Verduurzaming monumenten

    26 maart 2024

  • Kasteel Slangenburg gaat open voor publiek

    19 maart 2024

  • Vondsten Stadskasteel Zaltbommel

    18 maart 2024