Opening Ruïne van Nuwendoorn

6 juni, 2023

Na de verwerving van de Ruïne van Nuwendoorn door Stichting Monumentenbezit afgelopen zomer, is samen met de gemeente Schagen gewerkt aan de openstelling van het archeologisch monument. Vanaf juli 2023 is de ruïne weer toegankelijk voor publiek.

"Ons doel is het behoud van erfgoed, onder andere door historische plekken zoveel mogelijk toegankelijk te maken. Door nieuwe informatievoorziening en een structurele programmering in de zomermaanden is de ruïne weer een boeiende plek voor de lokale bevolking, recreanten en toeristen. We zijn verheugd dat weer zoveel mogelijk mensen dit unieke bouwwerk en het verhaal kunnen beleven."

Mark van den Bos | directeur/bestuurder Monumentenbezit

Mark van der Bos, directeur Stichting Monumentenbezit, Rosan Kocken, gedeputeerde cultuur en wethouder Simco Kruijer, gemeente Schagen hebben op donderdag 11 mei gezamenlijk de nieuwe start van de ruïne ingeluid met een feestelijk moment. Ook mensen uit de directe omgeving mochten een kijkje nemen tijdens de opening van Ruïne van Nuwendoorn.

Transformatie
De ruïne van Nuwendoorn is gebouwd als dwangburcht, in opdracht van Floris V. Het bestond oorspronkelijk uit een woontoren van 11 bij 11 meter, een hoofdburcht van 32 bij 32 meter en een voorburcht. Na 1367 wordt het kasteel nergens meer genoemd in de archieven, het is mogelijk door een overstroming verdwenen. Eeuwen later, pas in 1948, zijn de resten herontdekt. Nuwendoorn is een archeologisch rijksmonument en was de afgelopen jaren beperkt toegankelijk. Donderdag 11 mei opende de ruïne officieel weer voor het publiek. Met de plaatsing van een nieuwe toegangsbrug en openstelling op gezette tijden is de ruïne weer toegankelijk.

Dagelijkse opening ruïne Nuwendoorn 
Van juli tot en met september 2023 zal de poort van de ruïne dagelijks geopend zijn van 10.00 tot 17.00 uur. In de toekomst wordt de openstelling van april tot en met september.

Tijdens de zomermaanden en met Open Monumentendag worden er allerlei activiteiten georganiseerd.
Meer informatie hierover op de website van Nuwendoorn.

 

Nieuws

  • Zomertips!

    1 juli 2024

  • Monumentenbezit 10 jaar!

    26 juni 2024

  • Toekomst Brederode

    6 juni 2024