Mariahoeve

“de boer moet als volwaardig mens beschouwd worden en niet als slaaf van de maatschappij.”

Ideaalbeeld ontwerp M. Gerritzen, volgens mw. Gerritzen

In het kort

Bouwjaar: 1933
Bouwstijl: Delftse School
Architect: M. Gerritzen
Oorspronkelijke functie: boerderij
Bijzonderheden: kop-hals-romptype

De verwerving

Via de Nationale Monumentenorganisatie is per 1 september het boerderijcomplex ‘Mariahoeve’ met 25 hectare grond voor een symbolisch bedrag overgedragen aan Monumentenbezit. Door de borging van het monument bij Monumentenbezit wordt de Mariahoeve voor de eeuwigheid bewaard. De Mariahoeve blijft haar huidige functie van boerderij behouden en verkeerd in een goede algehele staat. De verwerving past uitstekend bij Monumentenbezit, omdat het gaat om de borging van cultuurhistorisch waardevol erfgoed.

De architect

De architect is de Delftse architect ir. M. Gerritzen (1902-1990). Als aannemer trad dhr. G. de Bont op. De architect kwam tijdens zijn studie bouwkunde aan de TU te Delft sterk onder invloed te staan van prof.ir. M.J. Granpré Molière. Deze was tussen 1924 en 1953 hoogleraar bouwkunde en de belangrijkste voorman van deze architectuurstroming, waarbij veel belang werd gehecht aan traditionele waarden en vormen uit het verleden. Belangrijke inspiratiebron was de inheemse (landelijke) baksteenarchitectuur, waarbij Gerritzen heeft gekozen voor een in oorsprong uit Friesland afkomstig boerderijtype. Hij heeft zich tot in de kleinste details beziggehouden met het totaalontwerp van zowel in- als exterieur. Hierbij is veel aandacht besteed aan de hoge ambachtelijke kwaliteit van de uitvoering, zoals ondermeer blijkt uit het gebruik van handgesmede nagels. Het ideaal wat hem hierbij voor ogen stond was dat ‘de bouw moest passen in het landschap’ en ‘de boer als volwaardig mens’ te beschouwen en niet als slaaf van de maatschappij’ (vriendelijke mededeling Mw. Gerritzen). Het ontwerp voor het in oorsprong gemengde bedrijf is dan ook in overleg met de uit Zeeland afkomstige pachter tot stand gekomen. (bron: monumentenregister)

De boerderij

Het boerderijcomplex ‘Mariahoeve’ dateert uit 1933 en is ontworpen in de stijl van de Delfse School. De boerderij  is een representatief voorbeeld van een kop-hals-rompboerderij uit de jaren 30 van de twintigste eeuw. Uniek is het nagenoeg gaaf bewaarde interieur met oorspronkelijke indeling en diverse details, waaronder de originele voordeur met smeedijzeren beslagwerk. Het pand is opgetrokken in rode baksteen (kruisverband) met strekken boven de vensters, segment- en rondboogvormige ontlastingsbogen. De kopgevels zijn afgewerkt met vlechtwerk. Tegen de achtergevel bevindt zich een kleine uitbouw onder lessenaarsdak, voorzien van twee opgeklampte deuren. De ene ruimte bevat een w.c., de andere is het kookhok voor het veevoer. 

BEZOEK HET MONUMENT

De Mariahoeve in Hazerswoude wordt particulier bewoond en is daarmee niet toegankelijk.

Bezoekadres
Hoogeveenseweg 14
2391 NR Hazerswoude Dorp