Monumenten kleurenwaaier

2 augustus, 2024
Null

Null

Monumentenbezit presenteert, samen met Boonstoppel en Verfmolen ‘De Kat’, een kleurenwaaier speciaal voor monumenten: de Nederlandse Stad- en Streekwaaier. Kleuren spelen belangrijke rol in hoe je de omgeving ervaart en het verhaal van een regio. Met deze waaier brengen we de kleurhistorie van Nederland in kaart. Er staan in totaal 196 kleuren in, elk met een eigen bijzonder verhaal. Alle kleuren zijn afkomstig van erfgoedgebouwen vanaf 1400 tot heden. 

De waaier is bedoeld voor eigenaren of beheerders van monumenten en experts op het gebeid van monumentenzorg, restauratie en welstand. Denk daarbij aan gemeenten, erfgoedorganisaties en particuliere bezitters. Het geeft een referentie voor het behouden of terugbrengen van historische kleuren op monumentale panden. De kleuren zijn per eeuw ingedeeld en hebben een korte beschrijving van de herkomst, om zo meer achtergrond te bieden.

In 2020 zijn we gestart met het ontwikkelen van de kleurenwaaier. Deze is afgelopen maanden gedrukt door Boonstoppel. Het eindresultaat bestaat uit drie delen: stad, streek en fort & vesting. Monumentenbezit heeft meegewerkt aan het laatstgenoemde deel.

Fort & Vesting

In het laatste deel lees je over het onderzoek naar de kleuren van vestingwerken en forten. Dit deel is gebaseerd op een kleurbestek uit 1872, gebruikt door de Nederlandse Genie voor het onderhoud van forten en vestingen. De resultaten kunnen ook gebruikt worden voor andere vestingsteden. Er staan maar liefst 32 historische kleuren in.

De hele vesting Naarden is, naar aanleiding van het kleuronderzoek, in de historische kleuren geschilderd. Komend jaar wordt ook Bastion Oud Molen geschilderd. Gebouwen die we nog gaan restaureren worden tijdens de opknapbeurt geschilderd naar de historische kleur.

Kleuren vestingwerken Naarden

Over de waaier

Voor de monumentenwaaier is een zorgvuldig onderzoek gedaan door onze oud-collega en architectuurhistorica Lenneke Willemstein en door Pieter Keune, op basis van 35 jaar bestaand onderzoek. De Nederlandse Stad- en Streekwaaier is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke kleurhistorie van Nederland of aan de slag gaat met behoud en onderhoud van erfgoed.

Lees hier de brochure voor meer informatie over de waaier. Wil je ook een kleurenwaaier voor de restauratie van jouw erfgoed, neem dan contact op met Boonstoppel.

Nieuws

  • Researchers in Residence

    10 september 2024

  • Kennisdeling vesting Naarden

    26 augustus 2024

  • Open Monumentendag 2024

    23 augustus 2024