Gedenknaald Apeldoorn

“Op uitnodiging van den Burgemeester gaf de Koningin nu het sein tot de onthulling en viel het omhulsel van het 17 meter hooge hardsteenen gevaarte, dat met een oorverdovend gejuich door de menigte werd begroet.”

Het Nieuws van den Dag: Kleine Courant, 11 maart 1901

In het kort

Bouwjaar: 1901
Opdrachtgever: Gemeente Apeldoorn met toestemming van koningin Wilhelmina
Architect: Gerrit de Zeeuw
Beeldhouwer: Chris Wegerif
Maker bronzen platen: Pieter Puype
Bijzonderheden: naald is symbool van de verbondenheid tussen de stad Apeldoorn en het Koningshuis

Het ontstaan

De gedenknaald uit 1901 is een uitdrukking van de hechte relatie tussen Apeldoorn en de koninklijke familie, met name koningin Wilhelmina. Kort na de aankondiging van haar verloving met hertog Hendrik van Mecklenburg Schwerin deed burgemeester H.P.J. Tutein Nolthenius het voorstel hen namens de bevolking van Apeldoorn een monument cadeau te doen. Tegelijkertijd was het, zoals de sokkel te staat te lezen, een eerbetoon aan haar ouders, koning Willem III en koningin Emma. Voor de bekostiging van het monument werd onder de Apeldoornse bevolking een collecte gehouden.

De gedenknaald werd met toestemming van de Koningin opgericht op de grens van het Kroondomein en grond van de gemeente Apeldoorn, ongetwijfeld als symbool van de verbondenheid tussen de stad en het Koningshuis. Het staat op een belangrijke plek in de voornaamste zichtas voor het Paleis en voor de voormalige intendantswoning. Op deze plek stond in de zeventiende eeuw een ceremoniële poort van twee zuilenstellingen met een architraaf. 

Bekendheid

Toen in de jaren vijftig van de twintigste eeuw bleek dat het perceel waarop de naald stond geen eigenaar had, kwam het in bezit van het Rijk. De gedenknaald kreeg op Koninginnedag 2009 landelijke bekendheid doordat een man met een auto op het moment van het passeren van de Koninklijke Familie op de menigte inreed en tegen de naald tot stilstand kwam.

De Naald

Het zeventien meter hoge monument werd ontworpen door gemeentearchitect Gerrit de Zeeuw en gebouwd door Chris Wegerif. Het bestaat uit een obelisk van graniet op een hoge vierkante sokkel. De bronzen platen op de sokkel met portretten van koning Willem III, koningin Emma en het wapen van de koninklijke familie werden gemaakt door kunstenaar Pieter Puype.  

BEZOEK HET MONUMENT

Het monument is vrij toegankelijk te bezichtigen. De naald bevindt zich vlakbij het paleis het Loo.

Bezoekadres
Zwolseweg 1
7315 GG Apeldoorn