VACATURE LID RAAD VAN TOEZICHT

Profiel financieel/beleidsmatig

Wij zijn op zoek naar een nieuw lid voor de raad van toezicht met een financieel profiel. Het financieel profiel vereist financiële kennis en ervaring in de vastgoedwereld naast affiniteit met monumenten. Met jouw specifieke deskundigheid in onze raad van toezicht houd jij toezicht op een jonge, professionele organisatie met maatschappelijke impact. Daarnaast ondersteun jij de organisatie bij het instandhouden van (onze) monumenten in Nederland.

Bij Stichting Monumentenbezit werken zes medewerkers en een directeur-bestuurder met passie aan het beheer en behoud van haar cultureel erfgoed. Monumentenbezit is een unieke organisatie in Nederland die altijd in ontwikkeling is. De portefeuille in beheer bestaat momenteel uit 32 zeer diverse monumenten waaronder vijf Top 100 monumenten en de vestingwerken van Naarden die zijn aangemerkt als Unesco Werelderfgoed.

Functie

Als lid van de raad van toezicht van Monumentenbezit houd je strategisch toezicht op het beleid van de directie/bestuur, op de algemene gang van zaken binnen Monumentenbezit en de uitgevoerde activiteiten en ben je inhoudelijk klankbord voor de directeur-bestuurder. Daarbij heb je vooral oog voor de (financiële) risico’s die kunnen ontstaan uit de taakuitoefening van Monumentenbezit. De leden van de raad van toezicht zijn qua expertise complementair aan elkaar. Van leden wordt verwacht dat zij over alle onderwerpen meepraten en meedenken, niet alleen over de onderwerpen die hun eigen expertise raken.

De raad van toezicht bestaat op dit moment uit vier leden. Omdat de termijn eindigt van het lid dat de portefeuille Financieel/beleidsmatig heeft, zijn wij op zoek naar een nieuw lid voor deze portefeuille. De functie van voorzitter wordt momenteel vervuld door het vertrekkende lid. Het aanstellen van de functie van voorzitter wordt na invulling van de portefeuille Financieel/beleidsmatig in gang gezet.

Profiel
Heb jij een financiële en beleidsmatige achtergrond op het gebied van vastgoed en beschik jij over de volgende capaciteiten?

 • Financiële kennis en ervaring in de vastgoedwereld;
 • Kennis en ervaring met het beoordelen van vastgoedbegrotingen;
 • In staat zijn om te begrijpen hoe de cijfers van de stichting tot stand komen en om de jaarrekening te lezen;
 • Ervaring met bestuurlijke processen en governance;
 • Kennis van en ervaring met risicomanagement.

Daarnaast ben jij/heb jij als lid van de raad van toezicht:

 • in staat om als gesprekspartner jouw expertise in te brengen;
 • creatief, een teamspeler en communicatief vaardig.
 • ruime affiniteit met de doelstelling en het werkveld van Monumentenbezit;
 • algemene bestuurlijke kwaliteiten en ervaring;
 • in staat om het evenwicht te bewaren tussen betrokkenheid en bestuurlijke afstand;
 • het vermogen en de attitude om de directeur-bestuurder als klankbord terzijde te staan;
 • het vermogen om het beleid van de stichting en het functioneren van de directeur-bestuurder te toetsen;
 • integer, heeft verantwoordelijkheidsgevoel en een onafhankelijke opstelling;
 • affiniteit met cultureel erfgoed.

Download hieronder de uitgebreide vacature informatie.

Solliciteren

Heb jij belangstelling voor deze functie en voldoe je aan het gevraagde profiel? Dan nodigen wij je uit voor 30 november 2022 jouw motivatiebrief met cv te sturen naar Ido Esman ([email protected]).

Als jouw sollicitatie door ons is ontvangen, krijg je een automatisch gegenereerde ontvangstbevestiging per e-mail. Mocht je geen ontvangstbevestiging hebben ontvangen, neem dan contact met ons op.

Globale planning sollicitatieprocedure lid raad van toezicht:
Reactietermijn                                              : t/m 30 november
Gesprekken                                                    : Januari/februari
Benoeming                                                    : Maart

Monumentenbezit hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. We streven bij de samenstelling van onze organisatie en bij de aanname van nieuwe personeelsleden of leden van de raad van toezicht naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond en herkomst. Eenieder die zich herkent in de functie-eisen wordt dan ook uitgenodigd om te solliciteren.