NIEUWS

 

ONZE NIEUWSBERICHTEN


2019Sinds 2 oktober jl. is Stichting Monumenten Bezit samenwerkingspartner geworden binnen het programma TERTS. TERTS is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu. Het project ontvangt ook nog financiering vanuit lokale actoren.

Met dit verduurzamingsproject willen we graag, samen met onze samenwerkingspartners, laten zien dat energiebesparing ook bij hoog monumentale gebouwen met de juiste techniek mogelijk is. Meer weten over dit project? Bekijk onze projectpagina.Rondleidingen in de Oostkerk

DSC00091.JPG

De Oostkerk is geopend van woensdag 5 juni tot en met zondag 3 november op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur én elke eerste zondag van de maand van 13.00 tot 17.00 uur tijdens de Kunst- en Cultuur- route in Middelburg. De entree voor de begane grond is gratis (al is uw vrijwillige bijdrage méér dan welkom!).


De koepel is te bezichtigen via een rondleiding onder leiding van een ervaren gids. De rondleidingen zijn van woensdag t/m zaterdag om 11.30 uur, 13.15 uur, 14.30 uur en 15.45 uur. En elke eerste zondag van de maand om 14.30 uur en 15.45 uur.
Duur: ca. 60 minuten, onder leiding van een gids.
Prijs: € 4 p.p. (volwassenen) en € 2 p.p. (6+ tot 12 jaar).

Maximaal 10 personen. Deelname op eigen risico. Kinderen beneden de 6 jaar hebben geen toegang tot de koepel.

U kunt ook een rondleiding buitenom de openingstijden boeken voor groepen van 8 tot 10 personen. Informeer naar de mogelijkheden via info@deoostkerk.nl

Let op: het bereiken van de top vraagt wel enig klimwerk!Trompenburgh open tijdens Dag van het Kasteel

Dag van het kasteel-Trompenburgh.jpg


TU Delft studenten bedenken nieuwe duurzame bestemming

5ee2ce92-53d3-11e9-97c7-02d2fb1aa1d7.jpg

Afgelopen weekend vond in Naarden het 25e 24h design contest plaats. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door de studievereniging Stylos van de bouwkundefaculteit van de Technische Universiteit Delft. Het onderwerp van deze contest was het Bastion Oranje van de Vesting Naarden. De uitdaging was om vanuit de waarde van de locatie en de gebouwen een nieuwe bestemming te bedenken. Centraal stond de analyse van historische en ruimtelijke aspecten en het architectonisch ontwerp dat vanuit deze analyse kan ontstaan. Dit in relatie tot de huidige maatschappij en toekomstige verwachtingen. 8 teams, internationaal en variërend van eerstejaars studenten tot pas afgestudeerden streden om de felbegeerde erkenning als winnaar van deze wedstrijd. 

Monumentenbezit heeft de wedstrijd gefaciliteerd door het beschikbaar stellen van de opgave, foto’s, digitale tekeningen en achtergrondinformatie. Jeroen van der Werf (Monumentenbezit) heeft bij de start van het weekend een lezing verzorgd en de groep rondgeleid in de Vesting en het Bastion Oranje. Gerco Meijer (Monumentenbezit en BunkerQ) heeft ‘s middags de studenten begeleid bij hun brainstormsessie. De dag erop vormde Gerco Meijer samen met Mark van den Bos (Monumentenbezit), Lucia van der Horst (Braaksma en Roos), Tjeerd Wessel (TuD) en Lex te Loo (TuD) de jury. 

De winnaars waren ex-aequo team Hot Spot en team Strange Elements. Het eerste winnende team verbeelde een verbindende ingreep tussen de entiteiten stad, omwalling en gracht. Team Strange Elements benaderde de opgave vanuit een poëtische grondhouding en gaven veel aandacht aan lichttransport als verbindend element tussen de rondwandeling boven op de aardwerken en de spannende ruimtes daar diep onder. Het team Naarden Garden won de future award. Zij speelde als beste in op een maatschappelijk thema met hun plan voor een regionale seed-bank, waarbij de militaire gebouwen een contemporain te verdedigen nieuwe invulling krijgen.SMB internationaal: artikel in Casemate

A1F63FBB-65CB-4CD6-8D31-4CDA448EA433.JPG

In Casemate 114, January 2019, staat het artikel ‘Naarden: the transfer of a national monument from the public to the private domain’ geschreven door Jeroen van der Werf. Het artikel vertelt over de overdracht van de vesting van het Rijk naar Monumentenbezit en de werkzaamheden die Monumentenbezit uitvoert in de vesting.


 

Artikel in de Saillant

tn_Saillant_2019-1.jpg

In het eerste kwartaalbericht van de Stichting Menno van Coehoorn, de Saillant, staat een artikel over gebouw P’ in de vesting Naarden geschreven door Jeroen van der Werf. In het artikel worden onder andere de niet uitgevoerde ontwerpen voor ravelijn 6 besproken. De Saillant is voor €3,20 te koop bij de Stichting Menno van Coehoorn (Mariaplaats 51 te Utrecht) of te verkrijgen bij een lidmaatschap als begunstiger of donateur bij de stichting.


 

Nieuw jaar, nieuwe website!

Schermafbeelding 2019-01-03 om 10.45.49.png

Monumentenbezit heeft een nieuwe website. Zo heeft de website niet alleen een nieuwe indeling, er zijn ook niet pagina’s en voor enkele monumenten een uitgebreidere en nieuwe informatietekst. We zijn momenteel nog hard aan het werk om over al onze monumenten een nieuwe informatietekst te schrijven. Houd de website dus goed in de gaten!


 

750.000 euro voor de Grote Kerk Veere!

bgl_ggg_cheques_Zeeland.jpg

Tijdens het Goed Geld Gala van de Bank Giro Loterij heeft de Grote Kerk in Veere 750.000 euro ontvangen. De kerk wordt een nieuw kunst- en cultuurpodium met een drievoudige focus. Als eerste het programma met de stadscurator, voor het smeden van lokale verbindingen, samenwerkingen en ontmoetingen. Daarnaast een erfgoed experience; bezoekers kunnen straks bijzondere verhalen en de historie van de Grote Kerk op realistische wijze ervaren en beleven in de toren en kerk met de nieuwste technologieën. De Grote Kerk wordt daarnaast ook een podium voor speciale cross-over evenementen, van zowel Zeeuwse als (inter)nationale partners. Zoals Amsterdam Sinfonietta, Foam, Eye, het Nationaal Ballet. En Film by the Sea, CBK, Muziek Podium Zeeland, Erfgoed Zeeland en meer. De Grote Kerk wil een aanvulling zijn op het culturele aanbod in de regio Walcheren, geen concurrentie. Daarom is de wens om nauw samen te werken met andere instellingen en podia.  

Op dit moment wordt vloerverwarming in de kerk aangebracht, zodat de Grote Kerk in alle seizoenen te gebruiken is. Op 18 en 19 mei 2019 zullen de eerste twee (muziek)voorstellingen plaatsvinden. Nieuws daarover wordt binnenkort bekend gemaakt.


 

Verwerving van de Oostkerk

DSC00047.JPG

Op 15 november tekende Monumentenbezit voor de overdracht van de Oostkerk in Middelburg. Ons dertigste monument is in goede handen bij de Stichting De Oostkerk die grootse plannen heeft voor een nieuwe culturele invulling. In 2019 zal Monumentenbezit beginnen aan een kleine verbouwing. Zo zal er een nieuwe toiletgroep in de kerk gerealiseerd worden.


 

Plannen Ruïne van Teylingen

PHOTO-2018-12-04-14-19-35 6.jpg

In samenwerking met de gemeente Teylingen is Monumentenbezit bezig met de herontwikkeling van het voormalige kasteel. In onderstaande korte video zijn kort onze plannen weergegeven door de gemeente.