ONDERZOEK

IMG_0704.JPG

Om een monument goed te begrijpen en te leren kennen, is het essentieel om onderzoek uit te voeren. Dit onderzoek bestaat te allen tijde uit een bouwkundige inspectie. Op basis daarvan kan worden vastgesteld welk type onderzoek er aanvullend vereist is. De eerste stap in dit proces is het historisch onderzoek. De geschiedenis van het monument leert ons immers in welke context we het monument kunnen plaatsen. Het uitvoeren van historisch onderzoek is voor de stichting dus een belangrijke eerste stap van een traject.

Voor de start van een restauratie, wordt er altijd een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek wordt niet alleen de bouwhistorie van het monument onderzocht, maar wordt ook gekeken naar de kleurhistorie, eerdere restauraties, het monument zelf en/of de bewonersgeschiedenis. Door het onderzoek zorgen we ervoor dat de juiste restauratiekeuzes gemaakt worden. Het monument zelf is daarbij altijd leidend. Zowel archief- als objectonderzoek komen aan bod, met het doel dat de uitkomsten van de inspecties in of bij het gebouw overeenkomen met de vondsten uit het archief.

De aanpak van zowel onderhouds- als herbestemmingsprojecten koppelt kwaliteit aan het vergaren van kennis, waarmee ook de financiële gezondheid van de organisatie gewaarborgd wordt. Het mes snijdt aan meerdere kanten.

Nieuwsgierig naar de uitkomst van onze onderzoeken? Neem dan een kijkje op de publicatie pagina. Hierop worden alle artikelen gepubliceerd.