Naarden: Brugwachterswoning

De bereikbaarheid van Naarden is verbeterd met de aanleg in 1880 van de stoomtram van Amsterdam naar Hilversum. Steeds zwaarder materieel ging over de wipbrug. Ook nam het waterverkeer toe, waardoor de brug vaker geopend werd. Een woning voor de bediener werd noodzakelijk.

De brugwachterswoning aan de Kapitein G.A. Meijerweg 1 is gebouwd in 1898,  als huisvesting voor de wachter van de brug over de voorgracht, buiten de Utrechtse Poort. De hoofdvorm is rechthoekig opgetrokken in baksteen, met zadeldak. De inrichting is een eenvoudige woonkamer en keuken op de begane grond, twee slaapkamers op zolder. Vermoedelijk is de keuken in de jaren vijftig in een nieuwe aanbouw verplaatst. Onder de opkamer bevindt zich een kelder. De bouwstijl komt overeen met de andere vestingwerken uit dezelfde periode.

Op de kopse dakkanten zijn boeiboorden geplaatst met houtsnijwerk, in het metselwerk zijn accenten in verblendsteen, alsook in de hanenkammen boven de vensters. Vergeleken met de militaire objecten op de bedekte weg, is deze woning rijkelijk gedecoreerd. De woning is geen militair gebouw, waardoor het niet in een aardenwerk is opgenomen, het maakt juist onderdeel uit van de entree tot de stad en heeft een representatieve functie.

Het interieur van de woning is zeer gedateerd. Momenteel bereiden wij dan ook een grondige renovatie voor, waarbij we de oude indeling behouden maar badkamer en keuken vernieuwen en aanpassen naar de huidige maatstaven. Met de gegevens uit het bouw- en kleurhistorisch onderzoek worden waardevolle onderdelen gerestaureerd en brengen wij het historische kleurenpalet terug op de gevelonderdelen.