Naarden: gebouw P'

Gebouw Pā€™ is gebouwd tijdens de modernisering van de vesting Naarden in de periode 1875-1880 als logiesverblijf voor manschappen inclusief een remise en kruitkamer. De verouderde 17e-eeuwse vestingwerken werden toen aangepast aan de moderne oorlogsvoering. 

Het huidige gebouw werd in 1875 ontworpen, aanbesteed en gerealiseerd. Dat laatste wordt herdacht met de sluitsteen in de boog boven de dubbele deur van de remise.

Het gebouw is daarna, tot de restauratie van het ravelijn in 2003, niet meer gewijzigd. Daarom verkeert het gebouw praktisch nog in zijn 19e-eeuwse staat. De belangrijkste wijzigingen tijdens de restauratie waren de aanleg van een toilet, aanleg van NUTS-voorzieningen, het plaatsen van stalen en houten kozijnen en het herstellen en vervangen van de luiken en opgeklapte deuren.

Momenteel zijn wij bezig met de aanbesteding voor een nieuwe restauratie in gebouw P'. Er zal een nieuwe pantry met toiletvoorziening gerealiseerd worden. Daarnaast komen er verhoogde vloeren en nieuwe kozijnen.